7. Cultuurmarketing

De groepen mensen op wie de collectieve cultuurmarketing zich richt wordt gestimuleerd om cultuur in de stad te beleven, om kaartjes te kopen en makers te zien en ervaren. De UITagenda Utrecht was daarbij het belangrijkste middel. Het magazine werd dit jaar tien keer uitgebracht, lag op 363 plekken en haalde daar een pick-up rate van 92%.

Het magazine en de online media zijn onderzocht. Ruim een derde van alle gebruikers was cultureel zeer actief en bezocht 4 tot 6 voorstellingen per maand. De lezers gaven aan op allerlei manieren geïnspireerd te worden; ná mond-tot-mond reclame haalde de UITagenda Utrecht een tweede plaats. Film werd het meest bezocht door de mensen die de UITagenda-media bereiken, gevolgd door podiumvoorstellingen en daarna exposities.

De UITagenda Utrecht presenteerde dit jaar opnieuw een keur aan bekende Utrechtse makers en thema’s, zoals een mooi portret van Keti Koti Utrecht en de mensen daarachter. Ook was er ruimte voor jong talent, zowel als onderwerp van artikelen als de schrijvers ervan (studenten van de School van Journalistiek werkten onder begeleiding mee). Dit jaar opnieuw spotlights op de vele festivals die Utrecht rijk is; onder meer ILFU, HE:LEEN, IMPAKT, Transition, Bevrijdingsfestival, Le Guess Who?, SenCity, Utrecht Pride en Tweetakt.

De culturele media zijn bekend, groeien niet spectaculair maar wel geleidelijk door in bereik. Het aantal pageviews van de site groeide maandelijks van ruim 130.000 naar 166.000 wat in totaal leidde tot bijna 2 miljoen pageviews in 2024. Het aantal volgers op Facebook en Instagram groeide met 3.000.

7. Cultuurmarketing